Jak si myšlenkami tvoříme, nebo boříme život!

28. 05. 2019 14:22:53
Zdroj tzv. pocitu štěstí si každý z nás nese sám v sobě. Ke svému osobnímu pocitu štěstí nepotřebujeme nic jiného než MOZEK, SRDCE a TĚLO.

Mozek produkuje myšlenky, srdce podporuje víru v tyto myšlenky a tělo vykonává činy, které jsou na cestě za štěstím velmi podstatné. Tedy, máme-li pozitivní myšlenky a věříme jim celým svým srdcem, jednáme pozitivně. A právě takovými pozitivními činy si tvoříme naši tzv. šťastnou realitu. Máme-li však negativní myšlenky a věříme jim celým svým srdcem, jednáme negativně. A právě takovýmito negativními činy si tvoříme naši tzv. nešťastnou realitu, či nespokojenost. Myšlenky mají obrovskou sílu, která může náš život tvořit, nebo naopak naprosto bořit a cíleně likvidovat. Je tedy důležité si uvědomit, že jediným odpovědným správcem našich myšlenek jsme pouze my. Naším postojem k myšlenkám udáváme směr našeho života.

Realita osobního přesvědčení

Myšlenky, kterým věříme stanovují naše osobní přesvědčení. Naše osobní přesvědčení vytváří realitu, tak jak jí vnímáme a vidíme. Tedy vše, jenž se v našem životě odehrává, je pouze naším osobním přesvědčením. Každý z nás má své vlastní vnitřní přesvědčení, vnímá realitu svým unikátním způsobem a stejně tak realitu vidí svým jedinečným pohledem.

Všichni se čas od času setkáváme s tím, že vidíme konkrétní věc, či situaci naprosto odlišně než ten druhý. Naše vnitřní síla přesvědčení o realitě nás velmi často ovládne natolik, že jsme ochotní pouštět se do bojů za svou vlastní pravdu. Do bitvy o to, kdo pravdu má a kdo nikoli, která musí přinést vítěze a poraženého. Bitvy, která působí bolest slovy a činy, které jsme ochotní pro své osobní vítězství vyslovit, či vykonat. Je tedy podstatné si uvědomit, že realita tak jak jí vnímáme a vidíme není pravdivá, ani nepravdivá. Stejně tak to, že druhý člověk může vnímat a vidět vše naprosto jinak, může mít jiná přesvědčení. Dopřejme druhému volnost jeho přesvědčení a připusťme, že stejně tak dává volnost vašeho přesvědčení i on vám. Až v tento okamžik může být po boji a mohou se obě zúčastněné strany cítit dobře a nejen to, díky tomuto uvědomění můžeme pohlédnout na realitu z jiného úhlu pohledu. Bezesporu má na tento boj velký vliv i naše ego, ale o tom až příště.

Bytí na bitevním poli

Na bitevním poli se často ocitáme i s životními situacemi, které přicházejí. Bojujeme s nimi, předáváme zodpovědnost za vznik situací na své okolí, obviňujeme okolí za to, že se v této situaci necítíme dobře. Zkrátka hledáme příčiny kolem dokola všude okolo, jen ne u sebe samých.

Připusťme, že v takovýchto situacích, které se nám nelíbí, či se v nich necítíme komfortně, nemá sebevětší smysl bojovat, ale přijmout je takové jaké jsou. Až poté je můžeme začít řešit konstruktivně. Tedy opět záleží pouze na tom, jak o situacích, které se v našem životě odehrávají přemýšlíme.

Věřte, že neexistují negativní nebo pozitivní situace. Jsou to jen „situace, které se dějí“ a o tom, kam budou směřovat rozhodujeme pouze my sami tím, jak o nich začneme přemýšlet. Tedy uvědomění si, že na všem tom z našeho pohledu negativního, je vždy spousta pozitivního.

Mozku je přirozené cítit ze situací, které se odehrávají, v první řadě ohrožení (negativní pohled, vytváření neštěstí). Pozitivní myšlení je třeba si postupně osvojovat. Stále si tedy uvědomujme, že zdrojem štěstí je pozitivní myšlení, víra v něj a následné činy.

Vnímáte obsah zpráv v mediích, na jakých zprávách nejvíce vydělává senzacechtivý tisk? Jsou to negativní zprávy, čím více tragičtější, skandální, nepříznivá, tím je přitažlivější. Tedy čím je titulek a obsah emotivnější z pohledu negace, tím je lákavější. Co nám to má říct?

Nenechejme se ovládat krátkodobým uspokojením, či odsouzením stavu, který vidíme právě nyní v přítomnosti. Nezaměřujme pozornost na bolest výsledku, která nás vede pouze k sebelítosti, či obviňování druhých. Toto vše vede pouze k negativním myšlenkám, k posílení jejich víry vedoucí naše tělo k negativním činům.

Změna je možná

Základním krokem pro to, jak si postupně osvojit pozitivní pohled a přístup k životu, je naučit se žít vědomě. Tedy plně si uvědomovat v přítomném okamžiku každé své rozhodnutí, vnímat všechny pocity, které jej doprovází a být si naprosto vědomi jejich důsledků. Plná vědomost našich rozhodnutí z minulosti je klíčová, neboť právě ta vytváří naši přítomnost a to, jak se v ní cítíme.

Pokud se ale i přesto všechno rozhodneme, že se v přítomnosti necítíme dobře, je třeba tuto situaci přijmout. Přijměme fakt, že je tato situace vývojem vašeho rozhodnutí v minulosti. Jakmile tuto situaci vědomě přijmeme, můžeme pak začít hledat na této zdánlivě nepříjemné situaci všechny pozitivní aspekty. Tímto můžete získat nadhled, začít pozorovat své emoce a pocity. Můžete zaměřit svou pozornost na to, co je na konkrétních situacích pozitivního, co vám to má říct, jaké informace vám to přináší, čemu novému se díky této situaci můžete naučit, jaké jsou reálné možnosti řešení a z jakých úhlů pohledů můžete situaci vnímat.

Začněte se na svůj život dívat jako na hru. Na hru, kde nic nemusíte, vše jenom můžete. To, jak se bude hra vyvíjet je pouze na vás. Situace, které se v ní odehrávají, kterým jakožto hlavní hrdna čelíte můžete vědomě přijímat, stejně jako vše, co vám hra nabízí. Zahrajte si tuto hru bez boje, sami budete překvapeni, co vám tato hra přinese v dalších kolech.

Hra myšlenek

Zastavte se a pouze pozorujte a vnímejte své myšlenky. O čem vaše myšlenky jsou, jakým směrem se ubírají a kam směřují? Ať chceme, nebo nechceme myšlenky s námi hrají určitou hru. Hru, ve které nás zpravidla zatahují do minulosti, nebo naopak do budoucnosti. Přítomnost v této hře nemá prostor. Myšlenkám se daří nejlépe v minulosti, či budoucnosti. Myšlenky si rády vytvářejí domněnky a spekulace o tom co bylo/co bude, v tomto se cítí nejsilnější. Pokud cítíte úzkost, stres, strach, nervozitu, či trému, tak právě ve vaší mysli probíhá nekonečná hra myšlenek minulosti a budoucnosti.

To, že si s námi naše vlastní myšlenky hrají určitou hru jsme schopni zachytit vždy pouze v přítomnosti tzn. právě teď v tomto okamžiku. Díky uvědomění času teď a tady (naší přítomnosti) a vědomému pozorování myšlenek, můžete tuto hru rozklíčovat, poznat jaká hra se právě odehrává. V tuto chvíli můžete přijít na řadu vaše hra. Hra o vědomém přerušení toku myšlenek, které nás naprosto zbytečně odvádějí od přítomného okamžiku.

Dopřejte si 10 minut času klidu, pouze pro sebe, se sebou samými. Zaujměte polohu těla, která vám je nejpříjemnější, zklidněte svůj dech a dejte prostor své mysli. Jakmile si všimnete, že vás vaše mysl odvádí od přítomného okamžiku, přerušte tok těchto myšlenek. Jakým způsobem tento tok myšlenek přerušíte je na Vás. Někteří dávají přednost vědomému dýchání např. 3 vědomé hluboké nádechy a výdechy, jiní dávají přednost počítání s vizualizací čísel např. od 50 do 1. Možností je mnoho, ale vy sami cítíte nejlépe, která je vám nejpříjemnější. S pravidelným tréninkem (jednou denně, ideálně ráno, nebo večer před spaním) pro vás bude čím dál jednodušší a rychlejší tok myšlenek přesměrovat do přítomnosti. Pouze přítomnost vám umožní pohled na teď a tady, kde nejsou strachy, ani úzkosti, protože reálně zkrátka neexistují.

Může se stát, že změna není možná hned, ne vždy je „prostor“ začít se změnou okamžitě. Ale věřte, že to nejmenší a možné, co nyní můžete pro sebe samé udělat je uvědomit si, že: Jak myslíme a čemu věříme, tak se chováme a přesně tak i žijeme.

Autor: Petra Krýdová | úterý 28.5.2019 14:22 | karma článku: 27.73 | přečteno: 4773x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 11.18 | Přečteno: 207 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.52 | Přečteno: 353 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 99 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.80 | Přečteno: 564 | Diskuse
Počet článků 5 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2767

Ráda trávím čas s lidmi, kteří toho chtějí od života víc, kteří chtějí poznat sami sebe a chtějí ve svém životě změnu. Přeji každému z vás, abyste našli svou vnitřní sílu, svůj jedinečný potenciál a žili život s vášní !

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...