Jak najít odvahu k životní změně, jak se umět rozhodnout?

12. 07. 2019 11:31:38
Stojíte před rozhodnutím a stále se motáte v kruhu bez jednoznačné odpovědi? Nacházíte se v situaci, kterou nevíte, jak vyřešit?

Nacházíte se v situaci, která je pro vás velmi důležitá a jste si vědomi jejího dopadu na váš dosavadní život, či život ostatních? Stále dokola zvažujete možnosti, ale jednoznačné přesvědčení nepřichází?

Co a jak vám v takové situaci může pomoci?

Existuje mnoho různých pohledů a metod. Jisté však je, že tím zásadním článkem jste pouze vy. Pouze vy můžete dojít ke svému osobnímu a svobodnému rozhodnutí. A proto je nejdůležitější pohlédnout především na sebe samé.

Přijměte 100% odpovědnost za svůj život

Co konkrétně to znamená? Uvědomit si, že nikdo a nic nenese odpovědnost za to, jak se právě v tuto chvíli cítíme. To, jak se právě teď cítíme je pouze výsledkem všech našich rozhodnutí, která jsme učinili v minulosti. Stejně tak se rozhodujeme právě TEĎ, o tom, kam se bude náš život dál ubírat. Právě teď máme jedinečnou příležitost tvořit svou budoucnost. V každý okamžik můžeme dělat taková rozhodnutí, která směrují náš život přesně tak, jak jej chceme žít. Nic z toho, co činíme, není špatně. Naopak vše je správně, je-li to v souladu s naším vnitřním přesvědčením.

Neobviňujte sebe ani své okolí

Nejjednodušším způsobem, jak si usnadnit „nepohodlnou“ životní situaci, je obvinit druhého za to, že se necítíme dobře. Takové obvinění nám dává pocit, že za tento stav nejsme nijak zodpovědní, a tak nemusíme ani nic dělat. Tímto jsme se však rozhodli, že budeme trpět a stavíme se do role oběti. A jak se chová trpící člověk? Trpící člověk se svým okolím a současným děním zápasí, obviňuje a stěžuje si. Pokud se nacházíme v situaci, v které se necítíme dobře, můžeme se vždy rozhodnout, jak s tímto stavem naložíme. Můžeme se rozhodnout, že budeme trpět. Můžeme se rozhodnout začít s touto událostí pracovat tak, aby vše zapadalo mezi naše životní hodnoty a cítili jsme se dobře. Anebo se můžeme rozhodnout takový stav opustit-odejit, kdy takové jednání může vyznít jako prohra, ale velmi často to může být opravdu jediné řešení v zájmu našeho osobního rozvoje.

Uvědomte si své životní hodnoty

Kdo by chtěl být dobrovolně v roli oběti? Je spousta lidí, kteří se z nedostatku sebevědomí rozhodnou raději pro tuto roli, než aby se vzniklou situací pracovali. Abychom mohli se situací pracovat je třeba, znát své životní hodnoty. Jen člověk, který si je vědom svých životních hodnot a jeho žebříčku, o sobě může tvrdit, že ví, kdo je. Dokud nebudeme znát konkrétně naše životní hodnoty je velmi obtížné se rozhodovat o řešení tak, abychom mohli být sami sebou. Abychom mohli být sami sebou, je třeba si nejprve uvědomit, KDO JSME. Jaké jsou naše životní hodnoty?

Zaměřte se na své silné stránky

Soustředění pozornosti na své silné stránky bezesporu ovlivňuje naše sebevědomí. Ačkoliv málo kdo z nás byl od dětství nasměrován k posilování svých silných stránek. Bohužel právě naopak „zaměř se na to, co Ti nejde, ať jsi v tom lepší“, .... Sebevědomí, které je ruku v ruce spojeno s naší sebehodnotou, je však jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňuje rozhodování o naší „lepší budoucnosti“. Sebehodnota není nic jiného než uvědomování si sebe sama. Pokud si uvědomíme vlastní sebehodnotu víme, kdo jsme, co chceme a ve svých rozhodnutích se nenecháme ovlivnit strachem z budoucnosti. Může se stát, že jsme v budování našeho sebevědomí na začátku. Každý má jiné startovací podmínky. Začněme tedy tím, že se zaměříme na své silné stránky. Chvalme se za to, co se nám podařilo (i vstát ráno z postele, je důvod k pochvale). Chvalme se i za zdánlivé drobnosti, protože to, co je pro nás maličkostí, nebo samozřejmostí, může být pro druhého nepředstavitelné. Buďme vděční za to, kdo jsme, co máme a čeho všeho jsme v životě dosáhli. Buďme vděční za to, že máme příležitost svůj život utvářet, dle svých představ.

Budeme-li znát svou osobní hodnotu, přestaneme se podceňovat a naše odhodlání nebude ovlivněno strachem. K uvědomění si své vlastní hodnoty je klíčové ztotožnit se a osvojit si předchozí body. Tedy přijmout za svůj život 100% odpovědnost, neobviňovat sebe ani své okolí, uvědomit si své životní hodnoty a zaměřit se na své silné stránky.

Chceme-li vystoupit ze své „komfortní zóny“, rozhodovat se o životních změnách svobodně a vědomě, pohleďme především na sebe samé. Dopřejme si svůj čas pro nalezení odpovědi na otázku, KDO JSEM. Budeme-li si vědomi toho, kdo jsme, budeme přesně vědět, jaký krok je pro nás ten správný. Každý takový krok činíme vždy tak, jak nejlépe v danou chvíli umíme, a tak je to naprosto v pořádku. Chyby, či špatná rozhodnutí neexistují, vždy si odnášíme cenné zkušenosti a ponaučení, která nás učí lépe zvládnout ta následující. Každou takovou situaci tedy vnímejme jako „moudrého učitele“, který je s námi, nikoli proti nám, ačkoliv se to v danou chvíli muže jevit opačně.

Každé rozhodnutí dělejme tak, abychom se nikdy nebáli ohlédnout a žili život přesně takový, jaký chceme.

Autor: Petra Krýdová | pátek 12.7.2019 11:31 | karma článku: 27.35 | přečteno: 3155x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 27.97 | Přečteno: 526 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 5 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2767

Ráda trávím čas s lidmi, kteří toho chtějí od života víc, kteří chtějí poznat sami sebe a chtějí ve svém životě změnu. Přeji každému z vás, abyste našli svou vnitřní sílu, svůj jedinečný potenciál a žili život s vášní !

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...